:ARJEN TEKOJA: Puijonlaakson porukka parantamassa maailmaa vähän kerrallaan – Viksu kuopiolainen -kokeilun osallistujat esittelevät arkeaan

kuvaaja Elina Saarela, Kuopion kaupunki

Kuopion kaupungissa käynnistyi elokuussa Viksu kuopiolainen -kokeilu, johon osallistuu 31 pohjois-savolaista kotitaloutta. Inka ja Aapo Silfsten sekä Tapio Pulkkinen lähtivät innolla mukaan testaamaan arjen pyörittämistä pienemmällä hiilijalanjäljellä. Perhettä kiinnostavat etenkin yhteiskäyttöpalveluihin tutustuminen sekä mahdollisuus löytää kokeilun avulla vielä joitain keinoja, joilla nipistää hiilijalanjälkeä entistä pienemmäksi.  

Puijonlaakson perhe on jo ennen kokeilua pyrkinyt kestäviin elämäntapoihin ja onnistunut vähentämään päästöjään merkittävästi:

– Myönteisellä ja uteliaalla otteella elämäntapoja voidaan muuttaa tottumus kerrallaan fiksummaksi itsemme ja ympäristön kannalta”, Inka kertoo.

Arjen matkat taittuvat kätevästi polkupyörällä 

Inka Silfsten opiskelee yliopistossa ympäristötieteitä ja Tapio Pulkkinen toimii Pöyryllä projektipäällikkönä. Inkan poika, Aapo, käy esikoulussa ja on jo tottunut viisas liikkuja. Aapo on kulkenut 5-vuotiaasta saakka pyörällä niin eskariin, harrastuksiin kuin vaikkapa Puijollekin. Inka ja Aapo ovat siis tottuneita pyöräilijöiltä, eikä Inka ole koskaan omistanut autoa.

Liikkumisen päästöt minimiin etätöillä

Myös Tapio luopui autostaan alkusyksystä. Hän on myös lopettanut työmatkalennot. Tapion työ ja teini-ikäiset lapset edellyttävät jonkin verran matkustamista Etelä-Suomeen. Hän on kuitenkin pyrkinyt mahdollisuuksien mukaan työskentelemään etänä Kuopiosta käsin, ja saanut siten vähennettyä matkustamista.

– Yhdistän nykyisin työmatkat lasteni näkemiseen. Samalla kun lähden viettämään aikaa teini-ikäisten poikieni kanssa, teen työpäivän Vantaan toimistolla, muuten pystyn työskentelemään Kuopiosta käsin, Tapio kertoo.

Kokeilun osallistujat saavat halutessaan myös Vilkku-kortin kuukaudeksi käyttöönsä, jolloin liikkuminen ilman autoa onnistuu helpommin.

Kokeilussa vegaaninen ruokavalio

Kokeilun innostamana perhe päätti testata vegaanista ruokavaliota, jota he aikovat jatkossakin noudattaa ainakin osittain. Vegaaninen kokkailu on perheelle tuttua jo ennestään. Suuria muutoksia vegaaniseen ruokavalioon siirtyminen ei siis ole vaatinut, lukuun ottamatta työlounaspaikan vaihtoa.

Perheen miehillä tosin liha on silloin tällöin kuulunut ruokavalioon, ja siitä he tuskin jatkossakaan täysin luopuvat. Esikoulussa Aapo ei noudata erikoisruokavaliota.

Perhe kannustaa myös muita rohkeasti kokeilemaan vegaanista ruokavaliota. Meneillään on lihaton lokakuu, ja vegaaniseen ruokavalioon löytyy hyviä vinkkejä esimerkiksi vegaanihaasteen kautta.

– Näyttäviä tekoja ei meiltä enää löydy, mutta haluamme omalta osaltamme pyrkiä vieläkin parempaan ja vähentää päästöjämme entisestään. Vegaanisen ruokavalion noudattaminen on yksi tällainen teko, Inka kertoo.

– Myönteisellä otteella ja uteliaana muutetaan tottumus ja toiminta kerrallaan fiksummaksi itsemme ja ympäristön kannalta.

Inka ja Tapio ovat luopuneet myös kahvinjuomisesta lähes kokonaan: arkisin kotona ei juoda kahvia, ja myös työpaikalla kahvinjuontia on vähennetty. Kotona kahvia nautitaan nykyisin lähinnä viikonlopun herkkuhetkien yhteydessä.

“Mistään ei tarvitse luopua, muuttaa vaan näkökulmaa”

Myös ruokahävikin ja etenkin muovijätteen vähentäminen on perheellä tavoitteissa. Kokeilun osallistujat saavat päästöistään tarkat laskelmat, joiden perusteella onkin helppo lähteä pienentämään hiilijalanjälkeä.

– Mistään ei tarvitse luopua, pitää vain muuttaa näkökulmaa, Inka muistuttaa

Perhe toivoo myös yhteiskunnan ja päättäjien tekevän konkreettisia toimia ilmastonmuutoksen estämiseksi viipyilemättä:

– Kuopion tulevan ilmastostrategian toivon sisältävän käytännön toimia kuten luopumista turpeen poltosta, tukea metsien jatkuvaan kasvatukseen ja arvokkaiden alueiden suojelua, vaikka paineet toiseen suuntaan tunnetusti ovat kovat, toteaa Inka vielä lopuksi.

Näin pääset alkuun – Inkan, Aapon ja Tapion vinkit kestävämpään arkeen

1. Kierrätä ja korjaa vanhaa

Inka: “Mieti tarvitsetko oikeasti uutta vai onnistuuko vanhan korjaaminen tai kirpparilta käytetyn ostaminen.”

Tapio: “Kun ostat uuttaa, mieti, onko harkitsemasi vaate kestävä vai heti rikki. Pohdi myös, tarvitsetko sitä niin paljon, että olet valmis maksamaan kestävästä vaihtoehdosta hieman enemmän.”

2. Kokeile parvekeviljelyä

“Meillä esimerkiksi tomaatit, paprikat ja yrtit viihtyvät parvekkeella ja saamme nauttia oman parvekkeen antimista. Parvekeviljelyn myötä myös arvostus ruokaa kohtaan kasvaa! Lisäksi harrastelijaviljelijänkin on hyvä tietää, että turvetta kaivetaan myös kotiviljelijöiden multasäkkeihin ja tavoitteena tulisi olla viljely ilman turvemultaa.” Kiinnitäthän siis huomiota myös ostamaasi multaan.

3. Käytä julkisia ja suosi pyöräilyä sekä kävelyä

“Kuopion sähköiset Vilkku-pyörät ovat huippuja!

Sähköiset kaupunkipyörät tuovat sähköpyörät aivan kaikkien ulottuville ja kannustavat pyöräilemään Kuopion haastavassa maastossa.”

4. Katso esimerkiksi työpaikkaruokalassa, mikä on päivän kasvisvaihtoehto ja kokeile sitä. 

5. Jos syöt lihaa, suosi itsekalastettua kalaa ja riistaa

“Omavaraisuuteen olisi syytä pyrkiä aivan erityisesti lihan ja kalan suhteen, mutta myös muutenkin. Syömme jo nyt paljon itse kerättyä ruokaa, eli mm. sieniä, marjoja, omenoita. Tarkoitus on jatkossa myös kalastaa ja mahdollisesti käydä metsällä sekä perustaa viljelypalsta juureksien ja yrttien kasvattamiseen.”

6. Vähennä ruokahävikkiä

Aapo: “Älä heitä ruokaa roskiin.”
Inka: “Käytä luovuutta: katso, mitä kaapista jo löytyy ja kokkaa siitä jotakin uudenlaista. Suosi myös iltaisin tarjouksessa olevia tuotteita, jotka muuten menisivät hävikkiin. ”

7. Laske asunnon sisälämpötilaa (18–20 C) ja tarkkaile vedenkulutustasi

*Viksu kuopiolainen -kokeilu on osa kansainvälistä Kestävien elämäntapojen kiihdyttämöä, johon osallistuu kotitalouksia myös Tanskasta, Saksasta, Espanjasta, Sveitsistä, Meksikosta ja Intiasta. Kiihdyttämössä on mukana Suomesta yhteensä kahdeksan kaupunkia. Kestävien elämäntapojen kiihdyttämöä koordinoivat saksalainen Wuppertal-instituutti, Suomessa D-mat oy ja Kuopiossa Kuopion kaupunki.Tilan varanneisiin ollaan yhteydessä aikaisemmin tehtyjen varausten osalta.

This entry was posted on October 23, 2019, in Arki. Bookmark the permalink.