Asiantuntija muistuttaa: Kodin pistorasiat kannattaa päivittää ajoissa uusiin

  • Tukesin mukaan kodin pistorasioiden annetaan usein kulua liikaa, jolloin niiden turvallisuus kärsii.
  • Kodin sähköturvallisuutta voi parantaa helposti vaihtamalla uudet pistorasiat pinta-asennuksena vanhojen tilalle.

Espoo, 14.11.2019 – Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan ero uusien ja vanhojen pistorasioiden välillä on merkittävä, sillä vanhoissa pistorasioissa voi piillä turvallisuusriski. Tyypillisin virhe on, että pistorasioiden annetaan kulua liikaa. Jos pistorasiaan voi työntää pistotulpan lähes ilman vastusta, se saattaa kertoa pistorasian kulumisesta. Myös rasian reikien tummuminen kertoo pistorasian uusimisen ajankohtaisuudesta.

Kodin pistorasiat kannattaa päivittää ajoissa uusiin, sillä uudet pistorasiat ovat paitsi luotettavia myös pitkäikäisiä. Sähköremontissa on syytä satsata suunnitteluun.

– Asukkaalla on ajatus siitä, mitä hän haluaa ja ammattilainen keksii keinot toteutukseen. Yhden pistorasian lisäys työkuluineen maksaa noin 100–150 euroa, pienen asunnon sähköjen uusiminen 1 000–1 500 euroa, arvioi Schneider Electricin Offer Manager Eetu Mäkelä.

Jos kodin sähköjärjestelmä on vanhentunut, on järkevää tehdä päivitys sähkökalusteisiin. Koko sähköjärjestelmän uusiminen tulee asunnon elinkaaren aikana vastaan vain harvoin.

Sähkökalusteet osaksi sisustusta

Pinta-asennustuotteissa ei perinteisesti ole panostettu designiin, mutta nyt ajatus, että sähköasennuskalustekin on osa sisustusta, on Mäkelän mukaan lyönyt läpi.

– Esimerkiksi Schneider Electricin Renova-sähkökalustesarjaan on haettu muotokieltä vuosikymmenten takaa. Sähkökalusteet näyttävät vanhoilta, mutta ovat sisältä moderneja. Sarjan tuotteet ovat erityisesti 1950- ja 1960-lukujen taloja remontoivien suosiossa, sillä Renovassa on rintamamiestalojen alkuperäishenkeä. Exxact-sarjan ilme on puolestaan modernimpi.

– Schneider on tuonut markkinoille myös uniikin pistorasian kahdella USB-lähdöllä. Se on kätevä lisäys kodin pistorasiavalikoimaan, jos tarvitaan vaikka lisälatauspaikkoja puhelimille, vinkkaa Mäkelä.

Vinkit pienen sähköremontin suunnitteluun:

  • Pyydä ammattilainen arvioimaan järjestelmän kunto.
  • Kohenna yhtä huonetilaa kerralla. Lisää tilaan pistorasia tai vaihdata sen paikkaa niin, että tilan toiminnallisuus paranee.
  • Jos suunnittelet tekeväsi pintaremonttia, sovita sähkötöiden aikataulu yhteen muun remontin kanssa. Silloin kojeiden paikanvaihdosta jäävät jäljet tulee maalattua ja johtoja saa piilotettua listojen taakse.
  • Tuo mukavuudet kotiin. Esimerkiksi pistorasia USB-lähdöllä helpottaa puhelimien latausta.