Koronavirus puhututtaa – Martat ohjeistavat huolehtimaan hygieniasta ja kotivarasta

Paras tapa suojautua koronavirukselta ja miltä tahansa hengitystieinfektiolta on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Sairastumisen varalle on hyvä hankkia kotiin riittävästi elintarvikkeita, sillä sairaana ei ehkä pääse ruokakauppaan. Seuraa ja noudata viranomaisten ohjeistuksia.

Marttojen nopea ohje varautumiseen

 • Pese kädet huolellisesti saippualla usein. Saippuan puuttuessa käytä käsidesiä.
 • Yski ja aivasta oikein.
 • Älä koskettele kasvojasi.
 • Pidä hansikkaat kädessä julkisissa tiloissa ja kulkuneuvoissa.
 • Älä kättele.
 • Huolehdi kotivara kuntoon (tarkempi ohjeistus alla).
 • Jos epäilet koronavirusinfektiota, ota yhteyttä omalle terveysasemallesi.
 • Pohdi, mitä tietoa levität. Kuka sitä jakaa, miksi ja onko se tuorein tieto?

Kotivara on osa omatoimista varautumista

Kotona oleva varasto ruokaa ja juomaa poikkeuspäivän varalle on nimeltään kotivara. Kotivaraa suositellaan varattavaksi ainakin kolmeksi päiväksi, mutta sairausaika voi kestää pitempäänkin. Kotivaran ohjeilla voi elintarvikkeita hankkia useammaksikin päiväksi.

Kotivaraksi kannattaa varata vain sellaisia ruokia, joita tulee normaalistikin käytettyä. Näin ruokien kierto sujuu eivätkä elintarvikkeet pääse vanhentumaan ja syntymään hävikkiä. Myös läheisten kotivara kannattaa tarkistaa.

Hyvin säilyviä elintarvikkeita ovat muun muassa näkkileipä, pähkinät, siemenet, kuivatut hedelmät, mehut, mehukeitot, murot, myslit, kala-, liha-, ja papusäilykkeet, pastat, linssit. Varaa tarvittaessa myös lastenruokia ja lemmikin ruokia.

Katso tarkemmat ohjeistukset Marttojen kotivara-sivuilta www.martat.fi/kotivara.

Esimerkki yhden aikuisen kolmen päivän kotivarasta (noin 2300 kcal per päivä):

 • vettä, juomia 6 l
 • vihanneksia ja juureksia 600 g
 • hedelmiä ja marjoja 400 g
 • perunaa 200 g
 • pastaa tai viljalisäkettä 200 g
 • leipää ja viljatuotteita 550 g
 • maitoa, piimää, jogurttia ja viiliä tai vastaavia kasvivalmisteita 1 l
 • juustoa 60 g
 • kalaa, munaa, lihaa,  kasviproteiinia 400 g
 • öljyä/rasvoja 150 g
 • kuivattuja hedelmiä 100 g
 • pähkinöitä/siemeniä 90 g
 • makeisia/suklaata 100 g
 • sokeria, hunajaa 100 g

Käsihygienia ja kotisiivousohjeet

Tärkeintä sairastumisen ennaltaehkäisyä on pestä kädet usein lämpimällä vedellä ja saippualla. Käsihygieniasta on huolehdittava mm.

 • kotiin tullessa,
 • ruokaa tehdessä,
 • ruokailun yhteydessä,
 • vessassa käydessä ja
 • yskimisen, aivastamisen ja niistämisen jälkeen.

Yski ja niistä aina kertakäyttöliinaan, jonka heität pois tai hihaan. Vältä kasvojen koskettamista käsillä.

Jos kotona ollaan terveenä, riittää normaali, huolellinen ylläpitosiivous. Imuroidaan, pyyhitään pinnat, pestään vessat ja lopuksi 60-asteessa siivousvälineet.

Jos kotona on sairastunut, kannattaa olla huolellisempi ja pyyhkiä usein kosketeltavia pintoja (esim. ovenkahvat, käsinojat, pöytäpinnat, valokatkaisijat, vesihanat) heikosti emäksisellä puhdistusaineella. Vessa on hyvä pestä usein. Sairauden mukaan, joskus voi olla tarpeen käyttää myös desinfioimisainetta. Suojaa kädet siivouskäsineillä ja pese ja kuivaa ne lopuksi tai käytä kertakäyttökäsineitä.

Pese siivouksen päätyttyä siivousvälineet 60-asteessa tai tarvittaessa käytä kertakäyttösiivouslinoja. Pyyhi siivouspyyhkeellä ja puhdistusaineella välineet ja imuri, joita et voi pestä koneessa. Pese ja rasvaa kädet siivouksen jälkeen huolella. Kaikilla kannattaa olla omat käsipyyhkeet ja kun joku sairastaa, ne kannattaa vaihtaa päivittäin. Lakanat ja tyynyliinat on hyvä myös vaihtaa silloin ainakin kerran viikossa. Pese pyyhkeet, vuodevaatteet ja siivousliinat 60-asteessa.

Lisätietoja