Kotitalousvähennys on yksi suosituimmista verovähennyksistä, jota haki viime vuonna liki 460 000 henkilöä. Viime vuonna teetetyistä töistä voi hakea vähennystä täydentämällä omaa esitäytettyä veroilmoitustaan nyt.  

Verohallinto kertoo, että kotitalousvähennystä hyödyntävät eniten 50–69-vuotiaat. He hakivat vuonna 2020 kaikkiaan 161,6 miljoonalla eurolla kotitalousvähennystä. Se on 42 prosenttia kaikista haetuista kotitalousvähennyksistä.

Yli 65-vuotiasta hieman useampi kuin joka kymmenes hyödyntää kotitalousvähennystä.

– Kotitalousvähennys on monelle eläkeläiselle se ainut muutos, joka esitäytettyyn veroilmoitukseen tarvitsee tehdä. Osa hyödyntää sitä esimerkiksi siivous- tai remonttityössä, osa taas hoivapalveluiden teettämiseen, sanoo ylitarkastaja Petri Manninen Verohallinnosta.

Näin haet kotitalousvähennystä

Helpoin tapa kotitalousvähennyksen hakemiseen on ilmoittaa tiedot teettämästään työstä esitäytetyllä veroilmoituksella OmaVerossa. Veroilmoitukseen merkitään työn tekijän tiedot, maksettu määrä arvonlisäveroineen sekä työn osuus maksetusta määrästä.

Eläkeläisistä jo yli puolet käyttää OmaVeroa sujuvasti. Viime vuonna liki 56 prosenttia eli yli 83 000 eläkeläistä täydensi esitäytettyä veroilmoitustaan sähköisesti. OmaVerossa veroilmoitustaan täydensi viime vuonna kaikkiaan 85 prosenttia Verohallinnon asiakkaista.

Kotitalousvähennyksen voi ilmoittaa myös joko paperilomakkeella 14A tai 14B, jonka voi tulostaa vero.fi:stä tai tilata puhelinpalvelusta. Jos asioi paperilla, on tärkeä muistaa, että lomakkeiden pitää olla Verohallinnossa toukokuun määräpäivään mennessä.

Kotitalousvähennys pienentää maksettavien verojen määrää

Kotitalousvähennystä voi saada tavallisista kotitalous-, hoiva- tai hoitopalveluista tai kunnossapito- ja perusparannustöistä, joita ostat kotiisi tai vapaa-ajan asunnollesi. Tällaisia töitä ovat esimerkiksi siivous, lastenhoito tai remontti. Vähennystä voi saada myös, jos työtä ostaa esimerkiksi omalle vanhemmalleen.

– Kotitalousvähennys pienentää maksettavien verojen määrää, ei verotettavien tulojen määrää, kuten moni muu verovähennys. Siksi esimerkiksi paljon hoitotyötä ostanut tai suuren remontin teettänyt voi säästää veroissa yli kaksi tuhatta euroa kotitalousvähennyksen ansiosta, Manninen sanoo.

Vuodelta 2021 kotitalousvähennystä voi saada korkeintaan 2 150 euroa. Kotitalousvähennystä saa viime vuodelta 40 prosenttia vähennykseen oikeuttavasti työstä, kuitenkin korkeintaan 2 250 euroa. Kotitalousvähennyksessä on 100 euron omavastuu.

Korotettu kotitalousvähennys ei koske vielä viime vuotta

Tämän vuoden alussa kotitalousvähennykseen tuli väliaikaisia parannuksia. Vähennyksen maksimisumma nousi 3 500 euroon kotitalous-, hoiva- ja hoitotyön osalta, ja sitä voi saada 60 prosenttia vähennykseen oikeuttavasta työstä. Korkeamman kotitalousvähennyksen voi saada myös, jos vaihtaa öljylämmityksen toiseen lämmitysmuotoon.

Korotettua kotitalousvähennystä voi hakea ilmoittamalla kotitalousvähennyksen muutosverokortin hakemisen yhteydessä tai vuoden kuluttua esitäytetyllä veroilmoituksella.

FAKTA: Veroilmoituskevät 2022

  • Veroilmoituksen tarkistamisen ja täydentämisen aika on suurimmalla osalla nyt. Palkansaajien ja eläkeläisten esitäytetyt veroilmoitukset löytyvät OmaVerosta, ja tulevat paperipostilla viimeistään huhtikuun loppuun mennessä.
  • Palkansaajien ja eläkeläisten täydentämisen määräpäivät ovat 10.5., 17.5. ja 24.5. Oma määräpäivä näkyy esitäytetystä veroilmoituksesta.  OmaVerossa veroilmoitusta voi täydentää vielä määräpäivänä. Jos tiedot haluaa täydentää paperilomakkeella, pitää lomakkeen olla perillä Verohallinnossa omana määräpäivänä.
  • Toiminimiyrittäjien, maa- ja metsätaloudenharjoittajien ja heidän puolisoidensa esitäytettyjen veroilmoitusten määräpäivä oli 1. huhtikuuta. Jos unohdit ilmoittaa tietoja, katso täältä ohjeet ja toimi heti.
  • Verohallinto lähettää keväällä kaikkiaan 4,9 miljoonaa esitäytettyä veroilmoitusta.

Lisätietoa kotitalousvähennyksestä:

Ohjeita kotitalousvähennyksen ilmoittamiseen

Tuloverotilastot 2020: Kotitalousvähennystä haettiin koronavuonna edellisvuotta vähemmän, myös hakijoiden määrä laski

Kotitalousvähennykseen selvä parannus ensi vuonna – hyödyttää mm. hoitotyötä teettäviä ja öljylämmityksestä luopuvia

About Author