Talvilajit näkyvät LähiTapiolan tapaturmavahinkotilastoissa erityisesti hiihtolomien aikaan, mutta maltilla ja kypärällä pääsee jo pitkälle. Toisen suksen vaihtaminen kaverin kanssa ja suksilukko auttavat pitämään välineet tallessa laskutauon aikana.

Sukset voivat lähteä varkaan matkaan nopeasti tilaisuuden tullen, selviää LähiTapiolan vahinkotilastoista. Suksia ja lumilautoja varastetaan esimerkiksi rinneravintoloiden tai loma-asuntojen edestä sekä kellari- ja ulkovarastoista.

Viime vuonna LähiTapiolalle ilmoitetut urheiluvälineiden rikosvahingot alkoivat lisääntyä helmikuussa ja olivat korkeimmillaan kevättalvella.

Laskureissu saa äkkiä kurjan käänteen, jos sukset tai lumilauta varastetaan kesken kaiken. Välineiden päätymistä vääriin käsiin voi onneksi ennaltaehkäistä pienillä teoilla, sanoo LähiTapiolan ennaltaehkäisypalvelujen kehityspäällikkö Jussi Riikonen.

– Yksi helppo kikka on vaihtaa toinen suksi kaverin kanssa rinneravintolan edessä ja viedä eripariset sukset etäälle toisistaan. Varkailla on usein kiire, ja saman parin etsiminen vaatii aikaa.

Varminta on lukita välineet kiinni telineeseen. Vaijerilla varustettuja suksilukkoja saa ostettua esimerkiksi urheiluliikkeistä. Kotona tai reissun majoituspaikassa sukset ja lumilaudat kannattaa säilyttää aina lukitussa tilassa, Riikonen sanoo.

– Välineitä ei pidä jättää valvomatta esimerkiksi vuokramökin seinustalle. Lisäksi pakkaus- ja siirtymätilanteissa on hyvä olla valppaana. Esimerkiksi hotellin käytävälle odottamaan jätetty suksipussi voi lähteä varkaan matkaan nopeastikin.

Sukset voidaan vakuuttaa LähiTapiolan kotivakuutuksessa tai matkatavaravakuutuksessa. Jos sukset varotoimista huolimatta varastetaan, vahingosta kannattaa ilmoittaa sekä poliisille että vakuutusyhtiölle.

Varkauksien lisäksi suksille ja lumilaudoille sattuu vahinkoja esimerkiksi autoon pakatessa tai kuljetuksen yhteydessä: välineet jäävät esimerkiksi auton takaluukun väliin, niiden päältä peruutetaan autoon pakkaamisen yhteydessä tai suksiboksi aukeaa kesken ajon.

– Kannattaa ottaa rutiiniksi varmistaa, että ovien ja takaluukun välissä ei ole mitään, sukset, sauvat ja lumilaudat ovat kaikki kyydissä ja suksiboksi on turvallisesti lukittu, sanoo LähiTapiolan kotivakuutuksen kehityspäällikkö Timo Ekholm.

Hiihtohaavereita sattuu etenkin alamäissä

Talviurheilun suosio nousi Suomessa korona-aikana, kun matkailu ulkomaille tyrehtyi. Tämä yhdessä tapaturmavakuutusten yleistymisen kanssa on lisännyt myös LähiTapiolalle ilmoitettujen, talviurheiluun liittyvien tapaturmavahinkojen määrää.

Talvilajit näkyvät LähiTapiolan tapaturmavahinkotilastoissa erityisesti hiihtolomien aikaan. Eniten vahinkoja sattuu suosituimmissa lajeissa, kuten murtomaahiihdossa, laskettelussa ja lumilautailussa, jääkiekossa sekä lapsille pulkkailussa.

Valtaosa hoitoa vaativista tapaturmista on lieviä venähdyksiä, ruhjeita ja murtumia. Hiihtäessä yleisin tapaturma on kaatuminen alamäessä. Kaatuessa sattuu usein nilkkoihin, polviin, kylkiin ja käsiin.

Vakavimmat vammat liittyvät usein tilanteisiin, joissa pää osuu kovaan maahan. Laskettelussa ja lumilautailussa liukkaus, lumi ja muut laskijat aiheuttavat yllättäviä tilanteita, jotka eivät aina ole laskijasta itsestään kiinni. Pahimmillaan seurauksena voi olla pysyvä haitta, kuten aivovamma.

– Oma vauhti kannattaa sopeuttaa olosuhteisiin eli esimerkiksi siihen, millaisessa kunnossa rinne tai latu on ja kuinka paljon muita ihmisiä on liikkeellä. Vauhdikkaissa lajeissa paras tapa suojata pään aluetta on käyttää kypärää, Riikonen sanoo.

 

About Author