Lutikat ovat nykyisin yksi yleisimmistä asuntojen tuhohyönteisistä Suomessa. Lutikat kulkeutuvat koteihin esimerkiksi käytettyjen huonekalujen mukana. Kirpputoreilta hankitut kalusteet kannattaakin tarkastaa huolellisesti ennen niiden ostamista eikä huonekalujen ottamista roskalavoilta suositella. Jos epäilet, että kotiisi on pesiytynyt lutikoita, ota pian yhteyttä tuholaistorjuntayritykseen sekä taloyhtiösi isännöitsijään. Lutikoiden torjunta on ammattilaisten työtä, niitä ei omin konstein onnistu kokonaan hävittämään.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kysyi lutikkaongelman laajuudesta muutamalta tuholaistorjuntayritykseltä. Yritysten mukaan lutikat ovat tällä hetkellä todella iso ongelma sekä määrällisesti että taloudellisten ja terveydellisten vaikutusten ja torjunnan haastavuuden vuoksi.

Tuholaistorjuntayritysten mukaan kaikista hyönteisten torjuntakäynneistä lähes puolet liittyy lutikoiden torjuntaan. Lutikoiden torjunta on myös haastavampaa kuin muiden hyönteisten torjunta; se vaatii useamman käynnin, joskus jopa kymmenenkin käyntiä, kun joidenkin muiden hyönteisten torjunta saatetaan hoitaa yhdellä tai kahdella käynnillä.

Miten tunnistat lutikan tai sen jättämät jäljet

Lutikka eli seinälude on syöpäläinen, joka käyttää ravinnokseen ihmisen tai eläimen verta. Lutikka on muodoltaan leveä ja ovaalinmuotoinen ja pituudeltaan noin 2–8 millimetrin mittainen. Aikuinen lutikka on väriltään rusehtava.

Tyypillisiä lutikoiden jättämiä merkkejä ovat mustat pienet ulostejäljet ja veritahrat lakanoissa. Iholla voi esiintyä öiden jälkeen puremajälkiä.

Lutikat voivat piileskellä makuuhuoneissa esim. sängyn rakenteissa ja listojen alla, mistä ne öisin ryömivät ruokailemaan. Ne viettävät suurimman osan ajastaan piilossa ja imevät yleensä verta ihmisen nukkuessa. Lutikat saattavat siirtyä asunnosta toiseen talon rakenteita pitkin.

Tarkista käytetty huonekalu ennen kotiin viemistä

Lutikat voivat levitä käytetyn huonekalun, tavallisimmin sängyn tai sohvan, mukana. Käytetty huonekalu kannattaakin ennen kotiin viemistä käydä tarkkaan läpi ja tutkia, näkyykö siinä merkkejä lutikoista.

Roskalavalle, jätetilaan tai rappukäytävään hylättyjä huonekaluja ei kannata poimia mukaan.

– Pois heitetyt huonekalut voivat olla peräisin asunnosta, jossa on ollut lutikoita. Vaikka tekisi huolellisen tarkistuksen, voi huonekaluissa silti olla sellaisia paikkoja, joihin ei näe. Lisäksi lutikan munien ja nymfien havaitseminen voi olla hyvinkin haastavaa, kertoo ylitarkastaja Oskari Hanninen Tukesista.

Lutikkaongelmissa ota yhteyttä isännöitsijään ja tuholaistorjuntayritykseen

Jos huomaat kodissasi lutikoita, ota heti yhteyttä isännöitsijään ja tuholaistorjuntayritykseen. Jätä lutikoiden hävittäminen torjunta-alan ammattilaisille. Lutikoiden torjunta kotikonstein on haastavaa. Pahimmassa tapauksessa ongelma pitkittyy ja lutikat leviävät talon rakenteiden kautta toisiin asuntoihin.

– Ei pidä häpeillä sitä, että kotiin on tullut lutikoita. Mitä nopeammin ongelmaan tartutaan, sitä helpommin lutikat saadaan torjuttua, sanoo Hanninen.

Tukes ylläpitää rekisteriä tuholaistorjujan tutkinnon suorittaneista henkilöistä sekä yrityksistä, jotka tekevät ammattimaista tuholaistorjuntaa. Rekisterissä on tällä hetkellä 138 tuholaistorjuntaa tekevää yritystä ja 378 tuholaistorjujan tutkinnon suorittanutta henkilöä.

Tuholaistorjujan tutkintorekisteri ja tuholaistorjunnan yritysrekisteri

About Author